Erasmus + Faith (Sweden, Catalonia, Portugal)

B1AEE639-0E50-4C90-9604-00560927C7C4

In november we held a meeting between young swedes, catalans and portugues. The idea was to discuss the role of religion in a changing society. As always in our projects environment and cultural patrimony was a cross cutting theme.

Of course we visited Montserrat, the catalan holy mountain. Here we have a resume in swedish from the swedish group.

Resan till Madrona, Katalonien – Hösten 2017

Söndag, Dag 1, 29/10 – 2017

Dagen började med att vi samlades för att lära känna varandra genom olika namnlekar och sammarbetsövningar. Senare på dagen fick vi besök av en präst från Solsona som hette Luis. Han berättade om ekumeni mellan de olika kristna riktningarna, förföljelserna av kristna samt en video med ett brev från påven för att berätta hur vi ska kunna rädda och ta hand om vår miljö.

Måndag, Dag 2, 30/10 – 2017

Denna dagen var det vår dag att presentera Sverige. Vi lagade potatismos med köttbullar och svampsås och till efterrätt varm nyponsoppa med chokladbiskvier. Eftersom nästan alla svenskarna var vegetarianer var det lite lustigt att vi lagade köttbullar, men alla engagerade sig med att knåda och rulla köttbullarna. Under dagen åkte vi till ett kloster som hette El Miracle där vi träffade en munk som gav oss en rundtur av kyrkan och klostret. Han höll också en föreläsning om tystnad och berättade om miraklet som hade hänt på samma plats där vi var. Miraklet skedde när två pojkar var ute och lekte och plötsligt uppenbarade sig Maria för dom. Maria sa att det stället de bodde på var heligt och där skulle en kyrka byggas. Därefter blev ett av barnen sjuka och när doktorn kom fick han höra i detalj om uppenbarelsen barnen hade upplevt. Efter det byggdes det en mindre kyrka som sedan ersattes med en större kyrka som med tiden blev större och större, fast den i slutändan aldrig blev klar.

 Tisdag, Dag 3, 31/10 – 2017

Vi åkte en lång bit upp mot bergen till klostret Montserrat där vi också fick se kyrkan och museet. Museet bestod också om hur platsen byggts upp. Vi besökte även ett annat museum där konsten kom från katalanska invånare. Vi lyssnade likaså där på en munk där han berättade om vad Montserrat vad för plats samt om historien om den svarta Maria. Hon hade fått stor uppmärksamhet då många hade reagerat negativt på hennes hudfärg. Men en hel del hade också blivit glada då det var nytänkande att hon var mörkhyad då alla kända historiska personer hade varit vita. Under dagen var också en middagsbön där vi fick höra gosskören. Idag var även portugisernas dag där de presenterade sitt land med mat, lekar och en video som förklarade historian om landet.

Onsdag, Dag 4, 1/9 – 2017

Under förmiddagen var det en gudstjänst med nattvard i Solsona. På dagen var vi i Madrona och pratade om miljöfrågor som även påven är intresserad av. Vi fick se en video med ett brev från påven där han pratade om ämnet. Bodil och prästen Louis pratade också med oss om detta. Bodil jobbar med miljöpartiet, och kan mycket om ämnet. Vi fick då stor inblick på hur stora miljöproblemen är och hur vi kan lösa dom. 

Torsdag, Dag 5, 2/9 – 2017

På tosdagsmorgonen hölls en allhelgona-gudstjänst i Solsona på kyrkogården. Det var en mycket vacker plats med kistor i väggarna, då vi fick lära oss att kremering betydde helvetet. Efter det träffade vi stadens vice borgmästare där han berättade om staden. Sedan träffade vi den unga biskopen för Solsona. Han lärde oss att vi skulle experimentera med vår tro och berättade om staden och stället där han bodde samt om gångna biskopar. Efter det gick vi till en Katedral där Frida fick plinga i kyrkklockorna. Sen fick vie egentid i ett par timmar. Vi såg oss omkring i den vackra staden, shoppade och drack öl. 

Fredag, Dag 6, 3/9 – 2017

På fredagen åkte vi till en jättemysig stad som hette Berga. Vi åt picknick i parken, besökte den svenska paviljongen, och fick egentid. På kvällen hade vi kvällsandakt där vi sjöng låtar, bad, och lyssnade till förbön och andra texter.

Lördag, Dag 7, 4/9 – 2017

På lördagen åt vi på en miljötänkande buffe i Guissona. Sedan åkte vi vidare en bit in i staden, där vi satt på ett café och gick runt i stan. På kvällen besökte vi den lokala kyrkan i Igualada. Där fick vi lyssna på en fin konsert, och efteråt var det mingel i källaren. Vi fick god mat och mycket gott sällskap.

Tack för en fin vecka!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s